Banenafspraak derde kwartaal 2023

04-02-2024 537 keer bekeken 0 reacties

In het derde kwartaal van 2023 kwamen er in Nederland 1.567 banen in het kader van de Banenafspraak bij. In totaal zijn er nu 84.470 nieuwe banen gerealiseerd in de Banenafspraak-looptijd.

Dit blijkt uit cijfers van UWV: https://www.werk.nl/arbeidsmarktinformatie/dashboards/banenafspraak . Het bedrijfsleven zorgde in juli, augustus en september vorig jaar voor 1.481 nieuwe Banenafspraak-banen, de overheid voor 734. Er werken op dit moment 350 mensen minder mensen in het kader van de Banenafspraak via een uitzend- of detacheringsconstructie dan bij de 0-meting. 

Binnen de Banenafspraak zijn op dit moment bijna 85.000 banen gerealiseerd voor mensen met een arbeidsbeperking. Dat is een indrukwekkend aantal in de loop van een nu negen jaar durend arbeidsmarktproject. Zowel overheids- als marktwerkgevers noteerden afgelopen kwartaal een plus.

De aantallen via uitzend- of detacheringsconstructies (na lichte groei in het vorige kwartaal) liepen opnieuw verder terug. Deze daling is in elk geval deels te verklaren door het afnemende aantal mensen dat via SW-bedrijven aan het werk is en ook door regelgeving die het voor uitzenders minder aantrekkelijk maakt om met de doelgroep Banenafspraak aan de slag te gaan.

Fundamenteel is dat de doelstellingen van de Banenafspraak overeind blijven staan. Dat vraagt van alle betrokken partijen een extra inspanning. Aan de kant van werkgevers gaat het dan om blijvende aandacht voor het onderwerp en concrete baankansen voor mensen met een beperking. Voor publieke dienstverleners gaat het om transparante bestanden en kandidaten die klaar zijn om aan de slag te gaan. En bij de wetgever gaat het er dan om inclusie op de arbeidsmarkt op een effectieve manier te stimuleren.

 

Cookie-instellingen