Klaas Willem werkt bij Albert Heijn en heeft oog voor detail

29-11-2023 294 keer bekeken 0 reacties

‘Als ik niet zou kunnen werken, dan zou ik gek worden. Ik zou veel gaan eten, overgewicht krijgen en alleen maar gamen.’ Klaas Willem (21) heeft autisme en werkt nu 3,5 jaar met veel plezier bij de Albert Heijn op Urk bij de versafdeling.

Hij staat vier ochtenden per week al tussen 5 en 6 uur in de vroegte de schappen schoon te maken en te vullen. Zodat de klanten al hun boodschappen kunnen doen die ze die dag nodig hebben. ‘Ik ben de snelste en netste persoon op vlees. Je krijgt daarvoor vier uur, maar ik doe het in twee. Als ik die focus heb en weet wat ik moet doen, dan werk ik in een rap tempo door', vertelt Klaas Willem met grote glimlach.

‘Vincent is mijn manager en hij is echt een gouden combinatie met mij. Hij weet hoe hij met mij moet omgaan, omdat hij zelf ook een broer heeft met autisme.’ Inmiddels is 
Petra Rebel de jobcoach van Klaas Willem en zij komt om de week een ochtend langs in de Albert Heijn om Klaas Willem te begeleiden. Samen bespreken zij wat er wel en niet goed gaat en hoe hij daar in de toekomst beter mee kan omgaan. Zoals hoe hij overprikkeling kan voorkomen. ‘Petra is bruut eerlijk, maar dat vind ik fijn en dat heb ik nodig’, zegt Klaas Willem. Petra vult aan: ‘Het is ook leuk om te zien dat de collega’s en werkgever steeds beter weten hoe zij het beste met hem kunnen omgaan’.

Terwijl we door de winkel heen lopen zie ik dat Klaas Willem oog heeft voor detail. Hij ziet een salade die aan een klein hoekje is opengescheurd en dat er sperziebonen op de verkeerde plek in het schap liggen. Hij zorgt gelijk dat dat wordt opgelost. ‘Het leukste aan mijn werk vind ik dat je kan zien dat je iets gedaan hebt. Aan het begin van de ochtend zijn de schappen leeg, maar wanneer je weggaat is alles netjes gevuld’.

Klaas Willem ervaart alleen de loonwaardemeting als negatief. Bij deze meting wordt gekeken naar de productiviteit tussen iemand met een arbeidsbeperking en een regulier collega. ‘Ik geef altijd 110% en dan staat er in een brief dat ik geschat word naar een waarde van 60%! Dit voelt echt als een klap in je gezicht!’. Toch is het goed dat dit wordt gedaan, omdat hiermee kan worden gekeken naar welke begeleiding er nodig is.

Ondanks deze meting voelt Klaas Willem zich helemaal op zijn plek. ‘Ik heb leuke collega’s, loon is prima en mijn uren zijn niet om te klagen. Ik zou wel wat meer willen leren binnen het bedrijf en willen doorgroeien, zoals het doen van bestellingen. De zekerheid dat ik kan blijven en hier goed zit, is fijn!’.

Dat Klaas Willem aan dit interview wilde meewerken is een enorme overwinning voor hem. ‘Ik ben er wantrouwend in om mensen te vertellen over mijn autisme, omdat ik weet dat er hier op Urk anders naar gekeken wordt’. Door zijn verhaal nu te delen kan hij mensen naar dit interview doorverwijzen en laten zien dat werken met autisme wél kan.

Cookie-instellingen