Bij I love saté in Almere zien ze kansen

17-11-2023 232 keer bekeken 0 reacties

‘Ik vind alles lekker en leuk!,’ vertelt Tatjana (31) met een glimlach. Zij werkt op een beschutte werkplek bij I love saté in Almere. Dat betekent dat zij in een beschermde omgeving op haar niveau werk krijgt aangeboden.

 

Er is geen officiële beperking bij Tatjana bekend, maar gelukkig blijkt een diagnose dan ook niet altijd nodig als het gaat om het vinden van passend werk. In 2017 werd I love saté opgericht door het echtpaar Avi en Jetsko. In de jaren daarvoor hebben zij samen 22 jaar een uitzendbureau gehad. Toen was het tijd voor iets anders. Met hun huidige bedrijf willen zij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werk kunnen bieden. Jetsko vroeg zich destijds af: ‘Wat voor werk hebben wij dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen doen? Want voor een groep mensen is dit werk stom en saai, maar voor de andere groep geeft hetzelfde werk een enorme verantwoordelijkheid en heel veel werkvreugde.’ Een prachtig inzicht als je nadenkt over het zien van kansen. 
 
‘Je moet als werkgever je verwachtingspatroon aanpassen, maar wel de mensen aanspreken op hun verantwoording, want anders worden het hele dure satés’, zegt Avi met een grinnik. ‘Maar we zijn en blijven een commercieel bedrijf en we willen ons niet pretenderen als speciaal. De mensen moeten zo normaal mogelijk worden benaderd,’ vult Jetsko aan. Het valt op dat Avi en Jetsko perfect op elkaar zijn ingespeeld en allebei hetzelfde denken als het gaat om sociaal ondernemen.
 
Tatjana is verantwoordelijk voor onder andere de satésaus. ‘Zij weet het allerbeste welke verhoudingen er het belangrijkste zijn bij de saté. Dat is belangrijk voor ons restaurant en best wel ingewikkeld om consequent te doen,’ vertelt Avi.
 
Daarnaast is Tatjana enorm creatief en helpt zij vaak mee om een gerecht netjes op te maken en te decoreren. ‘Ik ben heel erg zelfstandig, maar soms als ik iets vergeet, dan vraag ik het of krijg ik hulp’. Als we naar de keuken lopen gaat ze dan ook direct aan de slag met de ingrediënten die op haar liggen te wachten. Avi vult aan: ‘Tatjana wil graag zelfstandig werken, maar heeft soms wat hulp nodig bij het opstarten en heeft wat extra tijd nodig voor haar taken. Hier moet je als werkgever ruimte voor geven en rekening mee houden’. 
 
Tatjana heeft hiervoor 5 jaar gewerkt bij Almere Jungle bij de facilitaire dienst, toen was het tijd voor iets anders. Ze wilde graag iets nieuws leren, zoals koken. Zo kwam zij bij I love saté om te kijken of er een match was en of dit bij haar paste. Na een jaar zit ze hier helemaal op haar plek. Ze vertelt: ‘Ik zou graag willen doorgroeien en kijken wat ik nog meer kan leren’. 
 
‘Kijk naar de persoon. Wat kan en wil zij? Kijk of je daar passend werk voor kan aanbieden. Maar wat iemand wil, kan niet altijd, maar we kunnen het wel proberen en zoeken naar de mogelijkheden,’ sluit Avi af.

 

Cookie-instellingen