Maand van de 1000 voorbeelden: Anouschka

14-11-2023 435 keer bekeken 0 reacties

De liefde voor autotechniek lijkt in het bloed van Anouschka (20) te zitten. ‘Mijn overgrootvader was monteur, mijn oma wilde dat ook worden, maar mocht het niet. Mijn moeder leek dat ook leuk, maar is dat uiteindelijk niet gelukt.

Toen Anouschka als derde vrouw van haar familie tijdens haar vmbo-opleiding in aanraking kwam met de richting ‘autotechniek’ was ze dan ook gelijk verkocht. 

 

“de techniek van klassieke auto’s is minder ingewikkeld dan moderne auto’s, wat het voor mij makkelijker maakt”  

Anouschka zit inmiddels in haar derde en laatste jaar van de opleiding ‘eerste autotechnicus’. Deze opleiding doet zij in BBL-vorm, dat betekent beroepsbegeleidende leerweg en komt neer op werken en leren tegelijk. Anouschka werkt met heel veel plezier bij de prachtige garage Classic Mike in Zeewolde. Hier restaureert zij, samen met een jong en hecht team, de meest zeldzame en bijzondere klassieke auto’s.

Bij Classic Mike werken allemaal jonge mensen die wat extra begeleiding nodig hebben in hun werk. Net als Anouschka, zij heeft een vorm van autisme, waarbij haar perfectionisme en faalangst ervoor zorgen dat zij soms minder snel werkt dan een gemiddeld persoon. Hier krijgt zij begeleiding bij als dit haar werk in de weg zit. 

‘Werken is hier leuk, omdat het zo’n hecht team is. En de techniek is hier een stuk makkelijker dan de moderne auto’s. En de werkdruk is niet zo hoog, waardoor het voor mij makkelijker is.’

Haar lievelingsauto is de Porsche 911T uit 1971. ‘Dat is toch wel mijn droomauto. Dit was de eerste auto die ik mocht helpen restaureren en ik was gelijk verliefd! Ook omdat hij knaloranje is’. Ze lijkt helemaal weg te dromen als ze erover vertelt. Het is dan ook niet verrassend dat zij onder andere met de Porsche, die op dat moment in de werkplaats staat, op de foto wil.

Anouschka is een specialist in het stellen van kleppen van motoren. ‘Ik heb dit in de vingers en er een goed gevoel voor. Dit moet met veel precisie worden gedaan, want dit heeft invloed op de doorloop van de brandstof én dus op de werking van de motor. Als ik er ben en dit moet worden gedaan, dan staat het op mijn planning’, vertelt zij met trots. 

Het leukste wat Anouschka heeft meegemaakt is dat de minister van Onderwijs, Robbert Dijkgraaf, langskwam op de werkplaats. ‘Dat hij tijd maakte om onze verhalen te horen en om te komen kijken vond ik heel bijzonder en leuk’.

Ook mag Anouschka soms met het team van Classic Mike mee naar beurzen en wedstrijden over de hele wereld. Onlangs ben ik naar Italië geweest voor een onderdelenbeurs. En het meest tof was dat ik mee mocht in het serviceteam naar het concours van ‘Mille Miglia’. Dat is de zwaarste oldtimer rally van 1000 mijl. Wij rijden er dan achteraan en bieden service als dat nodig is.’

De eigenaar Mike vult nog aan dat hij moeite heeft met de woorden ‘arbeidsbeperking’ of ‘afstand tot de arbeidsmarkt’. Hij vertelt: ‘de mensen in mijn team hebben geen beperking, ze hebben een ondersteuningsbehoefte, maar ze hebben ook ontzettend veel talenten!’

Anouschka sluit af met: ‘Als tip heb ik nog dat je gewoon je gevoel moet volgen als je denkt dat je een goede werkplek hebt gevonden en praat met je werkgever over wat je nodig hebt om goed te kunnen functioneren.’

 

Cookie-instellingen