Waar sommige bedrijven een inclusieve werkvloer inzetten voor commercieel belang, is het voor hen de normaalste zaak om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek te bieden.
InGroen Projecten is een totaalaanbieder in groenvoorziening. Naast ontwerp, aanleg en onderhoud van groene buitenruimtes werken zij ook dagelijks aan het vergroenen van de (zakelijke) binnenruimte. Vanuit persoonlijke motivatie bieden zij sinds 2019 werkplekken aan voor mensen vanuit de banenafspraak. Hun eerste werknemer vanuit het doelgroepenregister is Colin (26), hij werkt hier nog steeds met veel plezier. Colin begon met twee dagen per week, maar werkt inmiddels al een tijdlang vijf dagen per week. ‘Ik werk met leuke mensen, het is gezellig! Het is fijn om buiten te kunnen werken en met verschillende collega’s om te gaan. Ik doe vooral maaiwerk op de grote grasmaaier en ik help ook bij het tuinonderhoud. Het voelt hier als een grote familie,’ vertelt Colin.
Naast Colin werken er meer mensen vanuit de banenafspraak. Sommigen al een tijdje en anderen stromen na verloop van tijd weer door naar een andere geschikte werkplek. Hier biedt InGroen Projecten ook begeleiding aan in samenwerking met de WerkCorporatie van Gemeente Noordoostpolder. ‘Deze relatie is fijn en de lijntjes zijn kort, maar dit heeft wel moeten groeien,’ deelt Arjan
‘In het begin kom je er achter hoeveel tijd het je extra kost, er moeten veel gesprekken worden gevoerd en gezocht worden naar een goede samenwerking. Daarna gaan steeds meer dingen vanzelf, iemand wordt onderdeel van het team en is na verloop van tijd goed ingewerkt. De andere collega’s weten goed hoe ze elkaar kunnen helpen,’ vertelt Arjan.
‘We negeren de beperking niet, we benoemen het. Iedereen kan maar beter weten dat iemand bijvoorbeeld meer structuur nodig heeft, dan kunnen we elkaar tenminste helpen. Een inclusieve werkvloer is voor het team ook heel belangrijk, zien dat niet altijd alles vanzelfsprekend is en dat het juist heel waardevol is om met veel verschillende mensen te werken. We zien dat collega’s zorgzamer zijn en naar elkaar omkijken,’ vertelt Esmée Milan.
Er zijn weinig aanpassingen nodig, mensen uit de banenafspraak krijgen vooral extra begeleiding. De werknemers werken veel op dezelfde locatie(s), wat zorgt voor structuur. ‘Bij InGroen Projecten voelen de mensen zich veilig en dragen ook een bepaalde mate van verantwoordelijkheid, dat is mooi. Hun werk is hun leven, dat is enorm belangrijk voor ze en dat houdt ze op het goede spoor,’ vertelt Arjan. Het creëren van een thuisgevoel voor een grote groep mensen is voor Esmée Milan en Arjan het belangrijkste. Je veilig en vertrouwd voelen, naar elkaar omkijken en helpen waar nodig.
‘Ik dacht altijd dat een familiebedrijf van generatie op generatie gaat, maar dit voelt ook als familie. We staan dag en nacht voor onze collega’s klaar,’ vertelt Esmée Milan trots. ‘Groen is Goud!’ De slogan van InGroen Projecten is allesomvattend. ‘Maar groen vervangen we ook nog wel eens door ‘ons team’, want dat is echt zo: ons team is goud!’