Ook in Flevoland: Technici nog steeds moeilijk te vinden

18-07-2019 1589 keer bekeken 0 reacties

In de sector Industrie ervaart één op de vijf werkgevers belemmeringen door personeelstekort. Technici blijven moeilijk te vinden.

Het aantal WW-uitkeringen in Flevoland daalde in juni van dit jaar verder van 7.303 naar 7.059 (-3,3%). Landelijk daalde het aantal WW-uitkeringen met 3,2%. Het aantal WW-uitkeringen in Flevoland aan werkzoekenden met een industrieel beroep is met 14% afgenomen het afgelopen jaar. Op regionaal niveau gaat bijna een op de tien WW-uitkeringen naar technici. De werkgelegenheidsgroei in de industrie vlakt af als gevolg van de afname van exportmogelijkheden en personeelstekorten. Dit blijkt uit de vandaag gepubliceerde factsheet industrie. UWV is diverse samenwerkingsverbanden aangegaan om de sector industrie in Flevoland te ondersteunen in hun zoektocht naar geschikt personeel.

Toekomst in de maakindustrie

In de sector Industrie ervaart één op de vijf werkgevers belemmeringen door personeelstekort. In Flevoland behoren tot de moeilijk vervulbare vacatures onder meer installateurs luchtbehandeling en koeltechniek, assemblagemonteurs werktuigbouw, automonteurs en elektriciens en monteurs elektrische bedrijfsinstallaties. In 2018 hebben Zuidberg Frontline Systems B.V., Suplacon, Kamplacon, Kampstaal – GB Steel Group, Tolsma-Grisnich, Polder Staal, producties B.V., Machineconstructies Marknesse BV (MCM) en Geesinknorba B.V. samengewerkt om geschikt personeel te vinden in het traject ‘Toekomst in de Maakindustrie’. Deze bedrijven uit de Noordoostpolder maken o.a. onderdelen voor machines, voertuigen, boten en diverse installaties. De geslaagde pilot van 2018 krijgt in 2020 een vervolg en wordt naar Dronten en Lelystad uitgebreid. Werkcorporatie en UWV werken samen met omliggende gemeenten om kandidaten met een WW- of bijstandsuitkering naar de Maakindustrie te begeleiden. Geselecteerde kandidaten beginnen in januari 2020 met een BBL-traject (Beroeps Begeleidende Leerweg). De opleiding en stage zullen ongeveer 3 maanden duren met behoud van uitkering. Per 1 maart 2020 ligt er, bij gebleken geschiktheid, een arbeidsovereenkomst voor minimaal 12 maanden gereed bij een werkgever uit de Noordoostpolder. De opleidingstrajecten worden gefinancierd vanuit het Opleidingsbedrijf Metaal (OBM) en Servicepunt Techniek Flevoland.

Ook in juni daling aantal WW-uitkeringen

Eind juni verstrekte UWV 7.059 WW-uitkeringen in Flevoland. In vergelijking met vorig jaar daalde het aantal WW-uitkeringen in de regio Flevoland met 13,1%, oftewel 1.067 uitkeringen. In heel Nederland was de WW-daling 15,7%. In juni nam het aantal WW-uitkeringen in Flevoland ten opzichte van mei af met 244 (-3,3%). Landelijk daalde het aantal WW-uitkeringen in dezelfde periode met 3,2%. De grootste afname van het aantal uitkeringen deed zich voor in de sectoren overige commerciële dienstverlening (-65), zorg & welzijn (-40) en uitzendbedrijven (-40). Procentueel daalde in juni het aantal uitkeringen het sterkst in de sectoren bouw (-12,2%), uitzendbedrijven (-7,7%), landbouw, groenvoorziening en visserij (-7,4%) en het onderwijs (-5,9%). Het WW-percentage, dat is het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, is in juni 2019 in Flevoland 3,1%. Dit is boven het landelijk WW-percentage van 2,7%.

9% regionale WW-uitkeringen naar technici

UWV verstrekte eind juni in Flevoland 645 WW-uitkeringen aan werkzoekenden met een industrieël beroep. Dat is 9% van de regionale WW-uitkeringen. Een jaar eerder waren dat nog 750 uitkeringen, oftewel een afname van 105 uitkeringen (-14%). Industriële bedrijven maken in vergelijking met andere sectoren relatief vaak gebruik van uitzendkrachten. Uit de landelijke factsheet industrie die UWV vandaag uitbrengt, blijkt dat vier op tien mensen op uitzendbasis in de sector aan de slag is. De sector is gevoelig voor veranderingen van de conjunctuur en exportmogelijkheden.

Beperkte groei industriele werkgelegenheid in 2019 - 2020

Industriële bedrijven hebben eind 2018 in Flevoland zo’n 12.900 werknemers. Met een aandeel van 9% in de totale werkgelegenheid is de industrie regionaal iets minder sterk vertegenwoordigd dan landelijk (10%). De banengroei is beperkt. UWV verwacht voor 2019 een toename van het aantal banen tot 13.100 en 13.200 voor 2020. Bijna de helft van de werkenden in de industrie is aan de slag in een technische functie. Technologische ontwikkelingen zorgen over een langere periode voor een structureel dalende trend van de industriële werkgelegenheid. Het belang van denkwerk en sociale vaardigheden neemt toe ten opzichte van de meer fysieke taken, maar tegelijkertijd blijven technische basiskennis en vakvaardigheden belangrijk.

Leren en werken
Binnen de industrie zijn er zeer goede mogelijkheden om een vak te leren en door te groeien. De opleiding is erg op de praktijk gericht: vaak is het een combinatie van werken en leren. Werkgevers zijn vooral op zoek naar mensen met gevoel voor techniek en een goede motivatie.

0  reacties

Cookie-instellingen