Pieter Post bouwt aan zijn toekomst

30-06-2017 1838 keer bekeken 0 reacties

​​​​​​​Op de bouwplaats aan het Gooimeer in Almere-Poort verrijzen strakke appartementen  uit de grond en bieden een adembenemend uitzicht. Op de 10e etage metselt Pieter Post (17) met grote vaardigheid een strakke muur, die het aanzicht van deze fraaie woontoren mede gaat bepalen.

Pieter komt uit Ens, stroomde na  zijn VMBO-Basisdiploma (Bouw) door naar het ROC Hoornbeeckcollege in Kampen voor de opleiding MBO 2 Timmerman.  Al bij de intake bleek dat de timmermansopleiding te hoog gegrepen was voor Pieter. De omschakeling van de ene activiteit naar de andere kost hem veel moeite. Pieter is meer gebaat bij structuur en repeterende werkzaamheden. Na enige aarzeling van Pieters kant werd besloten om de opleiding metselaar te doen. Hij kwam nadat hij was gestart in contact met Lammert van Pijkeren van Opleidingsvereniging Genemuiden (OVG) en Techniekopleidingen Flevoland (TOF). Deze verenigingen bieden leerwerktrajecten waarbij leerlingen een dag naar school gaan en vier dagen bij een bouwbedrijf worden opgeleid. “De keus van metselaar bleek een goede te zijn geweest” aldus van Pijkeren. “Hij ontwikkelt zich nu onder begeleiding tot metselaar en doet veel ervaring op. Met een goede kans op een mooie vaste werkplek op termijn”.

Pieter is een jongen van weinig woorden, maar zijn ogen spreken boekdelen. Deze leerling bouwplaats voelt als een warme deken, hij is hier op zijn plek, hier begrijpen ze hem, hier komt hij verder. Hij geniet zichtbaar van het samenwerken, het metselen en de begeleiding van zijn leermeester Riekus Spang. “Ik zag al snel dat Pieter het metselen in de vingers had” vertelt Riekus, “ik laat de jongens altijd eerst een proefmuurtje metselen, maar na een kwartier mocht Pieter  meteen door naar de werkplaats boven voor het ‘echte’ werk. Stimuleren en motiveren zijn onze speerpunten. En daarnaast ook werken aan sociale vaardigheden: ik zet wel eens een paar leerlingen bij elkaar om te observeren of ze elkaar aanwijzingen geven en elkaar steunen. Daar probeer ik dan ook een beetje in te sturen, want uiteindelijk doe je het op een bouwplaats met elkaar”.  Begeleiding is belangrijk: Pieter legt na de fotosessie zijn troffel neer om mee te lopen voor het interview. “Pieter, goed voor je gereedschap zorgen jongen, eerst even schoonmaken en dan verder met iets anders”. Het zit ‘m in de aandacht, de kleine dingen en duidelijkheid die van Pieter een volleerd metselaar gaan maken.  De lat ligt hoog: ze werken toe naar 625 stenen op een dag, maar Pieter zit nu al op 280 stuks, dus dat gaat goedkomen. De reisafstand Ens-Almere blijkt geen probleem te zijn, een collega woont in de buurt, zodat Pieter op zijn werkdagen mee kan rijden.

Het succes van deze aanpak werkt twee kanten op: voor de leerlingen die goed geschoold op de arbeidsmarkt komen, maar ook voor de bouwbedrijven die op deze manier waardevolle arbeidskrachten opleiden en daar op de lange termijn van profiteren.

Leerlingcoördinator Klaas de Bruin van Bouwbedrijf Van Rooijen-Balk:  “Er is een krapte op de bouwmarkt ontstaan, het is moeilijk om aan goed personeel te komen. Ons bedrijf heeft zich tot doel gesteld om iedereen die zich meldt, ongeacht problematiek, afkomst of wat dan ook, kansen te bieden om iets op de arbeidsmarkt te doen en zijn eigen geld te verdienen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat deze mensen een positieve werkhouding hebben om het metselvak te willen leren en uit te oefenen. Onze kracht is dat iemand een leermeester krijgt waarmee hij goed kan werken, dat er wederzijds respect en begrip is. We zien de leerlingen niet als goedkope arbeidskrachten, ze komen bij ons om een vak te leren waar ze mee verder kunnen. Dat bepaalt mede het plezier van zowel leermeester als leerling. Het vraagt natuurlijk extra tijd en energie om deze jongens op te leiden, maar uiteindelijk is het een win-winsituatie: zij krijgen de kansen en wij krijgen arbeidskrachten die een mooi vak leren en waar we mee verder kunnen. Het merendeel van de jongeren dat we hier opleiden blijft hier werken, niet omdat het moet, maar omdat ze dat graag willen”.

Lammert van Pijkeren van het OVG/TOF  is blij met bouwbedrijven als Van Rooijen-Balk: “zo kunnen we ons gezamenlijke doel realiseren: kansen bieden aan jongeren die anders buiten de arbeidsmarkt dreigen te vallen en vakmensen opleiden, waar de arbeidsmarkt en dus ook de economie van floreert!  Er zijn korte lijnen, bij eventuele knelpunten is er altijd het OVG waar de leerlingen op terug kunnen vallen. Leerlingen en jobbegeleiders creëren met elkaar een goede sfeer en dat werkt stimulerend, iets wat Pieter voluit beaamt, hij vindt het geweldig dat hij deze kans krijgt.

Zichtbaar opgelucht dat het interview voorbij is, gaat Pieter terug naar zijn werkplek. Verder met waar hij goed in is: metselen.  Zo bouwt hij onder deskundige begeleiding verder aan zijn toekomst. Hij komt er wel!

0  reacties

Cookie-instellingen